Geef jij nu nog borstvoeding?

Een vraag die om de zoveel tijd eens de revue passeert, en vooral op familiefeesten zeer populair blijkt. Alleen de klemtoon wil wel eens wijzigen: zelden ligt die op het woord ‘jij’ (dank voor het vertrouwen), soms op het woord ‘nu’ maar meestal op het woord ‘nog’. Het antwoord is volmondig: tuurlijk da!

Geweetnogwel ik zou dit keer alles op alles zetten om de eerste WHO norm te halen: 6 maanden exclusief borstvoeding. Zij die al een tijdje meelezen weten dat dit de vorige 2x niet gelukt was – om verschillende redenen. En dat was ook helemaal OK maar nu wou ik het toch met volle overtuiging proberen.

Ondertussen mocht ik inderdaad die 6 maanden exclusief afvinken en vandaag vink ik ook officieel de 10 maanden af. Uiteraard eet Jacques nu meer dan alleen maar mama-melk, maar toch, de melk die hij drinkt komt nog steeds enkel en alleen van Mama NV. En daar ben ik best trots en blij om.

Van die 10 maanden zijn er 5 ‘weer aan het werk’ bij. Dat wil zeggen: kolven waar er tijd en ruimte is, en met melk en kolf in de hand door het ganse land (en ver daarbuiten). In het begin kolfde ik op werkdagen 2 (soms 3x) per dag – meestal 1x sochtends in de auto, tijdens de middagpauze en dan nog één keer op weg naar huis. Maar sinds Jacques flink zijn bijvoeding eet is dat niet meer nodig en hou ik het op 1x per dag (tijdens de middag). Ik denk in principe zelfs niet dat ik überhaupt nog zou moeten kolven (voor mijn productie dan), maar ik doe het vooral om op die manier een voorraadje op te bouwen voor wanneer ik er niet ben. De volgende 2 maanden staan er namelijk nog heel wat buitenlandse meetings gepland, de ene al wat verder dan de andere maar als alles goed gaat kan ik die overbruggen met de voorraad die ik opgebouwd heb in de vriezer.

Voor zover Jacques een dagschema heeft ziet dat er zo uit:
8u borstvoeding (live, of wanneer ik al weg ben een (bio)yoghurtje of een flesje mamamelk)
11u patatjes in de creche/bij de grootouders
14u-15u fruit
18u borstvoeding of fles
Vaak eet hij hier ook nog een yoghurtje of een cracotte of wat patatjes oid met ons
Vanaf hier is het ‘open bar’ aka happy hour
20u borstvoeding
22u borstvoeding, of die zeldzame keer dat hij al slaapt geef ik hem al slapend de borst (een “droomvoeding” voor de romantische zielen onder ons)
Hier start officieel de “nacht”
4u borstvoeding (meestal 1x maar, heel soms durft hij elke 2u of elk uur vragen)

Bovenstaande best #nietaankindengezinverklappen wegens nog te veel voedingen per etmaal vergeleken met “het boekje”, maar ik doe niet aan boekjes en al zeker niet als het over mijn kinderen gaat. Of ja ok, ik maak één uitzondering, het boek van Hanne Luyten rond bovenstaande hashtag, dat mag blijven. Meer nog, dat is top!

Pas op, borstvoeding op 10 maanden is een heel ander verhaal dan op pakweg 10 weken:

 • eten met mensen of drukte – vergeet het, lukt niet
 • eten als ik niet echt zin of honger heb: nope, doe ik niet
 • rechterborst aan de beurt? mbwoah ik zou toch liever weer met links beginnen
 • mmm toeschietreflex blijft wat achter, kzal nekeer bijten sie, of nekeer goe kloppen of allebei als ik echt in menne goeie ben
 • melkstroom neemt wat af .. borstwissel please!

Gek ook hoe je je grens telkens weer verlegt. Toen ik ging werken als Jacques 5 maanden was dacht ik “oh laat ik please nog die ene maand kunnen volhouden dat ik de 6 maanden kan afvinken” (en ookal is het maar een datum en een dom cijfer, voor mij betekende het heel veel). Eens je die periode dan weer gepasseerd bent denk je, 9 maanden zou ook mooi zijn.. en nu we 10 maanden zijn denk ik.. goh ja, stel je voor dat ik hem nog zou kunnen voeden op de dag van zijn eerste verjaardag – dat zou pas de max zijn en symbolisch en alles. Let’s see where we get.

Soms vraag ik me (en mijn omgeving met mij) wel af hoeveel je van je lichaam kan vragen. Vooral die ene week in de maand dat de Russen op bezoek zijn merk ik dat ik fysiek heel wat vraag. En ja, ik ben van die soort die gezegend is ongesteld te worden tijdens borstvoeding. Al een hele tijd zelfs. Ik geloof dat Jacques 4 maanden was toen ze weer kwamen aanzetten. En in die periode lijkt het wel alsof je loopt te trekken en te duwen aan eenzelfde systeem en dat je lichaam zich maar een weg moet banen tussen al die “grillen” van moeder de vrouw. Pittig: zeker. Maar voor mij absoluut geen reden om de handdoek in de ring te gooien.

De enige die hier de handdoek (of zijn tutdoek pakt) in de ring mag gooien is Jacques.

If he’s done, I am.

En tot dan genieten wij lekker verder van deze mooie momentjes samen, ookal is dat sinds kort met een auto, poppetje of balletje erbij.

8 Comments »

 1. Die vraag ken ik… En ik vind dat altijd zo vreemd dat mensen dat vragen. En dan die nadruk op dat woordje “nog”. Onlangs zei iemand tegen mij: “Je geeft nu zes maanden borstvoeding, dan is het nu toch tijd om te stoppen.” Wist niet wat ik hoorde maar kan er op die moment niet echt op reageren en dan ben ik daarna kwaad op mezelf omdat ik niet gereageerd heb. 🤦🏼‍♀️

  Liked by 1 persoon

 2. Geniet van de momentjes! Ik heb zwaar afgeteld naar 6 weken – 6 maanden – 1 jaar. Maar het wordt steeds makkelijker om langer vol te houden vind ik. Felix vindt het zelf steeds minder interessant en dat is prima zo voor mij. We zijn nu 18 maanden ver en hij drinkt meestal nog maar 1 of 2 keer per dag. Als het op is, is het op 🙂

  Liked by 1 persoon

 3. Geniet van jullie momentjes! Fijne blogpost en zeer herkenbaar. Absurd eigenlijk dat we die vraag zo vaak krijgen voor iets dat zó natuurlijk is. Mijn dochter is 15 maanden en moedermelk blijft favoriet. 🙈 #cantblameher

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s