#nietaandekinderenverklappen

Ondertussen fleurt het roze boek van Hanne Luyten menig boekenkast in Vlaanderen op. De titel luidt: #nietaankindengezinverklappen. Bekentenissen van een andere (naar eigen zeggen) loedermoeder en herkenbare huis tuin en keuken taferelen, wie wordt daar nu niet vrolijk van? Want iedereen met kinderen (en zonder wellicht ook) is soms de waanzin nabij, toch? Indien nog niet in jullie bezit, dan do yourself (or your friend) a favor en bestel het snel, echt.

kindgezin

Waar ik vorige week ook vrolijk van werd was van een oproep die ik deed op instagram nadat ik mijn kinderen zonder dat ze het wisten 1kg bloemkool had doen eten. Nee, dat was geen magische truc, noch deed ik dat onder Rasti Rostelliaanse hypnose (horen we daar nog iets van in feite)? Maar dus, het was heel simpel: bloemkool schoonmaken, uit elkaar halen, koken, afgieten, scheut melk en handvol geraspte kaas erbij en mixen maar! You’ve got yourself een superlekkere kaassaus met weinig calorieën, en boordevol vitaminen. Wij maakten er een ovenschotel met puree/kippengehakt/prei van maar de saus kan evengoed bij een pasta of iets dergelijks. Beste kaassaus ever zo blijkt.
“Mag ik nog wat mama?”. “Natuuuuurlijk liefje!” (knipoogt terwijl naar papa).

Terug naar die oproep: ik vroeg aan een tweeduizend tal (voornamelijk) Vlamingen wat zij hun kinderen nog zoal wijsmaken. Het resultaat kunnen jullie hieronder lezen. En o jee, er was veel overlap in de antwoorden. In menig Vlaams huishouden klinken dus duidelijk dezelfde zinnen. En het ging vaak breder dan enkel eten, maar voor het overzicht beperk ik me nu vooral tot de tot-voedsel-gerelateerde-smoesjes. Want ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar eten is hier vaak het middelpunt van huishoudelijke discussies (en soms: geweld).

De klassiekers:

 • Groenten verstoppen in puree, of in spaghettisaus, of met een jasje van pasta  (courgetti, jullie welbekend)
  “Nee er zitten vandaag geen groentjes in de saus kindjes” (ahnee, want mama zette de mixer in de saus)
 • Als je goed eet dan kan je er sneller van lopen/word je sterk/word je groot. Bijvoorbeeld van rode kool word je supersterk, en na elke hap aan de groeiende spierballen voelen
 • Van liegen wordt je neus langer
 • Dat mama alles kan zien, dat mama door de muren kan kijken
 • Koekjes? Welke koekjes? En dan zelf stiekem koekjes gaan schransen in de berging. Zo herkenbaar, quasi daily business hier!!! Kilo’s chips at ik al met de deur dicht, één van de beperkte momentjes me-time, vrees ik
 • Van snoep krijg je buikpijn (voor mama geldt dat niet)
 • Mama kan het liedje op haar gsm niet meer vinden (bijv. na 200 keer bumba)
 • De dierentuin, winkel, bakker, .. is niet open vandaag
 • Het is te koud voor ijsjes

Met wat meer kunst en vliegwerk:

 • Paarse druiven in pot steken en het snoepjes noemen (bosbessen kan ook)
 • Cornflakes in een kommetje doen en het “chips” noemen
 • Alle vlees = kip (dus ook varken, rund)
 • Rode soep = Paprikachipssoep
 • Tomatensaus verwijst naar groenten, ketchupsaus klinkt beter
 • Vis bestaat niet, wit vlees it is. Alternatieven voor de kindjes die zich toch vragen stellen: pladijsvlees, kabeljauwvlees.
 • Speeltoestellen en kauwgombalautomaten zijn enkel voor de kinderen die in de stad of het dorp wonen waar die automaten staan
 • Geen spinazie maar “groene groenten” (doet me denken aan de “groentesoep” zoals ze vaak vermeld staat op menukaarten)
 • Geen courgette maar warme komkommer

Het échte werk:

 • Hoe kindjes champignon laten eten: zeggen dat er kabouters in je buik wonen die nieuwe huisjes willen
 • Zeg geen scampi maar “kippenkrulletjes” .. smullen maar!
 • Boontjes = groene frietjes (zou hier nooit gewerkt hebben vrees ik)
 • Speelgoed wat net opgeruimd is is heel moe en kan dus niet terug spelen
 • Als je te lang TV kijkt krijg je vierkante ogen
 • Fristi = het beste medicijn tegen een veelvoud aan pijntjes

En dan was er ook één mama die zei haar kindjes nooit niks wijs te maken, omdat ze niet wil dat ze later hetzelfde doen. Op zich een hele mooie gedachte, maar als ik hier altijd alles moet zeggen zoals het is.. dan eten wij elke dag wortelpuree met worst vrees ik. En ooit ontdekken ze allemaal dat er wél zoiets bestaat als vis, en dan nemen we ze gewoon mee naar de beste sushibar van Vlaanderen, en dan kunnen we ook weer verder in vrede.

Nu, ik geloof ook wel dat er een houdbaarheidsdatum zit op bovenstaande smoesjes. Bij Maurice (6 jaar) kom ik af en toe nog weg met zo een uitspraak, bij Marie-Lou van 8 jaar is dat al wat moeilijker. Benieuwd of jullie nog wat leuks aan de lijst toe te voegen hebben?

Nog één andere mama vroeg of ze ook mocht vermelden wat ze haar man zoal wijsmaakte? “Een nieuwe broek? Neenee schat, die hangt al kei kei lang in mijn kast”.

Misschien moeten we die oproep binnenkort ook maar eens lanceren: #nietaanjemanverklappen. Die levert wellicht ook zeer bruikbare tips op. Ik kan wel een nieuwe oude handtas gebruiken deze zomer, jullie?

Ohja, ik vergat er nog eentje. Dat chocolade niet lekker is – maar dat werkte niet zei de dame in kwestie. Hier trouwens ook niet, zelfs niet bij een baby van 10 maanden:

IMG_6144

Dit gezegd zijnde wens ik jullie een fijn weekend allemaal en hoop ik vurig dat jullie de ziektekiemen iets beter kunnen buiten houden dan wij hier. De poepsnoepjes, “het aardbeien wonderdrankje” en de troostende (vaak genezende) kusjes zijn hier weer onmisbare attributen om te overleven. En moeder eend vleit zich nederig doch gewillig tussen haar zieke kuikens – ik heb ook nog steeds naweeën van mijn sinusitis, en zelfs van mijn griepje van 2 weken geleden. Het wordt dus een weekendje met een lege agenda, liters paprikachipssoep, een dekentje en pulp op TV. Het kan erger.

5 Comments »

 1. Bij ons op speelplein hadden we standaard ‘Marvalgan’ in de EHBO-kist zitten. Marva was onze mascotte … en Marvalgan waren tictacjes. Werkt zeer goed tegen heimweebuikpijntjes. Wel laten doorslikken, niet op laten bijten. Want dan willen ze nog.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s