De laatste dag van mei, maar niet van plastic vrij.

Uiteraard moeten we het ganse jaar begaan zijn met het milieu en het beperken van oa. plastic (verpakkingen) .. maar de maand mei zorgt sinds enkele jaren voor extra awareness hieromtrent. Tijd om het plastic verbruik van ons gezin nog eens tegen het licht te houden en meteen ook een versnelling hoger te schakelen.

Hoe proberen wij als gezin van vijf ons steentje bij te dragen?

1. Kraantjeswater drinken – doen we al jaren maar ik kocht meestal toch nog wat kleine flesjes voor uitstapjes, in de auto, .. ook daar zijn we nu mee gestopt. Ieder heeft hier zijn ‘dopper’ herbruikbare drinkfles en die gaat overal mee naartoe: naar school, in de auto, de trein, van meeting naar meeting en van beneden naar boven voor nachtelijke dorstjes. Wij kochten onze (de steel en de gewone variant) bij PLAY (online). Ze gaan straks ook allemaal mee de oceaan over – het is niet alleen beter voor het milieu maar het helpt ons ook om meer water te drinken – zelfs op verlof.

2. Shampoo-bars en “zeep-kwallen” ipv flessen douchegel/shampoo. Ik wou het al lang eens proberen maar ik was bang voor een ‘trekkerige’ huid (wat er vaak overblijft zo nadat je je handen wast met een stuk zeep). We investeerden meteen in cruelty free exemplaren van bij LUSH. De shampoobards hebben ze voor elk haartype – neem hier maar eens een kijkje. Wij namen de ‘soak & float’: 9.5eur voor 1 stuk en deze zou 60 wasbeurten meegaan. Je gebruikt er ook echt heel weinig van. En het is easy peasy: haar goed natmaken en dan een paar keer door je haar wrijven ermee, schuimt enorm en ruikt hemels!

Wat betreft de douchegel kochten we een “waskwal” zoals de kinderen hem noemen – een shower jelly met frisse citroengeur. Je kan het vergelijken met een bol “jelly pudding” waar je je mee kan wassen. Ruikt overheerlijk en gaat ook weer behoorlijk lang mee. Het plastic doosje neem je wanneer hij opgebruikt is gewoon opnieuw mee naar de winkel om te vullen. Wij gebruiken deze.

Afbeeldingsresultaat voor soak and float lush box

Afbeeldingsresultaat voor shower jelly lush

3. Geen plastic zakjes meer rond fruit en groenten. Het ziet er soms wat gek uit zo’n assortiment fruit en groenten recht op de kassaband maar uiteindelijk schil en was je toch alles voor gebruik dus qua hygiëne of dergelijke maakt het geen enkel verschil. Buiten dat de kassaband er niet minder vuil op wordt soms 🙂

4. Linnen boodschappentas meenemen, en pertinent alle andere zakjes weigeren. In het zeldzame geval dat ik toch een boodschappentas vergeet neem ik een kartonnen doos in de winkel om alles in te stoppen. Die kan dan daarna dienen om alle papier en dergelijke in te verzamelen en buiten te zetten voor ophaling. En bij de apotheek enz bedanken voor het kleine zakje – het zijn die mini reflexen met een maxi verschil als we het allemaal zouden doen.. keer op keer.

5. Natuurlijke poetsproducten: een stuk ossegalzeep voor vlekken op kledij, soda om leidingen zuiver te maken en groene zeep om de vloer te schrobben => elk in plaats van dasty, vanish, mr proper = minder plastic en vooral: minder chemicaliën dus ook beter (lees: minder schadelijk) voor mens, dier & plant.

Maar we gaan proberen nog een stapje verder te gaan in de komende maanden.
Wat er vandaag nog op ons lijstje staat:

 • Hebruikbare rietjes (oa uit metaal)
 • Eco Egg wasbal
 • Frisdrank uit glazen flessen ipv plastic
 • Zelf afwasmiddel maken (een receptje vond ik alvast hier)
 • Vlees en charcuterie rechtstreeks bij de slager kopen (ipv supermarkt), en eigen verpakking meenemen (and I know, nog beter zou zijn om te stoppen/minderen met vlees eten)

Sterk in overweging maar nog twijfels wegens (denk ik) teveel “gedoe”:

 • Herbruikbare luiers
 • Hebruikbare doekjes, maandverband, tampons

Andere eco-hacks waarmee wij -los van de plastiek-kwestie- de afvalberg wat mee verminderen:

 • Composteren / restjes van tafel aan de kippen geven (of aan Jacques 😂)
 • Kleding en andere spullen tweedehands (ver)kopen en minder absolute stuks kopen: ik koop en verkoop al jaren tweedehands; het is leuk om te doen en het voelt goed dat de kleertjes van onze mini’s nog een tweede/derde/vierde kans krijgen. Idem voor de stuks die we hier kopen van anderen. Ik vind het zalig om stuks uit de nieuwe collectie te combineren met mooie tweedehandsjes.
  Interesse in onze te kleine kleertjes? Wij bieden alles aan via @beauty_and_thefools_clothes op instagram. Welkom!
  Wat de niet-kleding betreft proberen we ook altijd eerst zo; zo vonden we recent Jacques zijn baby-nutty fietshekm en Lou haar 2e handboek met saxofoon partituren online. Mini happy attack!
 • Koop fruit en groenten in de korte keten: aardbeien en kersjes zijn hier de favorieten: veel verser, lekkerder, groter … 😉

Waar wij nog mee worstelen hier is de hoeveelheid vuilzakken. Ok, we zijn een gezin van vijf maar vergeleken met anderen “in de buurt” hebben we nog een inhaalbeweging te maken. We hebben natuurlijk die 2 poezen met hun ‘behoeften’ (lees: dat produceert quasi hun eigen gewicht in uitwerpselen per dag – no kidding, google maar eens op “sphynx”) en bijhorende kattenbakvulling. Samen met de pampers van Jacques vormen die het overgrote deel van ons wekelijks afval.

Als iemand een waardig alternatief kent voor de reguliere kattenbakvulling, eventueel composteerbaar zelfs? Graag! En de pampers… ja ik weet het, misschien ga ik toch nog overstag. Maar is het de moeite nog wel? Hij is net één geworden.

Anyways, andere ecologische tips zijn hier(onder) ook nog steeds welkom!

59820130_2245813832347605_1389972861480861696_o
Nog een leuke kadotip: Jacques’ eerste verjaardagscadeau =
de “recycled” versie van de wishbone bike, gemaakt uit 100% gerecycleerd tapijt!

4 Comments »

 1. Ik gebruik sinds kort de eco egg wasbal! Ben er wel tevreden over, al vind ik persoonlijk dat de was naar niets ruikt na het wassen.. dus ik gebruik er ook nog een beetje wasverzachter bij (van attitude, maar Seepje heeft er nu ook!!) De was is wel proper..

  Liked by 1 persoon

 2. Hier tevreden van het was-ei! Het draait al zo lang mee zonder leeg te raken, ongelofelijk.
  Bij ons, we zitten wel zonder Pampers, valt de restafval bak heel goed mee. Goed sorteren. We hebben een roze zak die veel van het plastiek opvangt. Al zou dat verbruik nog heel sterk mogen verminderen. Het is ongelofelijk hoeveel ongewenst plastiek je van de winkel mee naar huis neemt. Ik let er heel erg op, groentenzakjes, stevige winkelzak… maar dan nog. Echt demotiverend.
  De shampoobar van lush hebben we sinds kort, die waskwal is een goeie tip, waar haal je die?
  Hier ook houten tandenborstels en metalen rietjes.
  We kunnen maar hopen dat alle kleine beetjes helpen hè

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s