Over brooddozen en yoga

Het nieuwe schooljaar en alle daaruit voortvloeiende bijwerkingen staan weer bijna voor de deur. Los van de hobby’s die dan als een bezetene door onze werkagenda’s razen, het huiswerk waarbij je je dagelijks afvraagt (ik toch) hoelang je nog inhoudelijk gaat kunnen volgen en de noten die weer letterlijk rond onze oren fluiten.. is er ook die brooddoos die dagelijks gevuld moet worden.

Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik vind dat geen pretje. Fre heeft gelukkig de routine ontwikkeld om dat stuk op zich te nemen, terwijl ik hen help met het ontbijt en de rest van de moetjes. Nu, een heel groot vraagstuk is het niet – want zoals jullie weten zijn onze 2 oudsten geen fijnproevers. Als we hen laten kiezen nemen ze elke dag choco mee tussen de boterham, of een verdwaalde boterham-met-confituur-van-omie, die appreciëren ze ook wel. De realiteit is dat (strenge ouders die we zijn ;-)) we liefst hebben dat ze minimaal de helft met “gezond” beleg en de andere helft met iets zoet meenemen.

Laten we het voedzaam vs. droom broodbeleg noemen.

Hun top vijf (van de voedzame soort): smeerkaas, babybel, smeerpaté, cocktailworstjes, en een gebakken eitje.

Die andere top vijf (van in hun dromen): hagelslag (je krijgt dan die brooddoos terug met overal spikkels gesmolten chocola tegen de kant = beste stuk van de avond), choco, speculaaspasta, oreo pasta (proef hem best zelf niet) en dan de horror: ‘vleesjes’ (help, echt. Valt ook niet te negeren in de winkel wegens manifest op ooghoogte van 2-10-jarigen: plop, maya, k3 alles een meter hoog onder elkaar gestapeld met nog een extra spot erop gericht). “Oh mama, vleesje”. Zelfs Jacques zegt al “Dié!” Every.single.time.

Onze deelname aan de Babybel slow school – waar de mini’s alles leerden over het alom bekende kaasje – deed me besluiten nog eens wat meer variatie in die brooddozen te willen brengen. Trouwens, nog even over diezelfde slow school – ze leerden er oa. dat het rode omhulseltje van de Babybel (je weet wel, dat waar je in 1-2-3 zo’n leuke clownsneus van kan maken) ervoor zorgt dat het kaasje 8u lang goed blijft buiten de koelkast. Ideaal brooddoos materiaal dus! Babybel is trouwens ook geschikt voor kindjes die lactose-intolerant zijn (wist ik niet!) aangezien tijdens het rijpingsproces lactose (=melksuiker) omgezet wordt in melkzuur. Daarnaast gebruikt Babybel geen dierlijk stremsel maar wordt het stremsel uit paddenstoelen gehaald.

Wij mama’s (en één papa) kregen tijdens deze “Babybel slow school” een zen moment aangeboden, een heerlijke sessie yoga midden in de natuur. Mijn eerste ervaring met yoga.. het duurde denk ik een klein uurtje en hoewel ik meestal niet “geloof” in zo’n Zen “toestanden” (als permanent duracell konijn), ik voelde mij na dat uur écht alsof ik een dutje gedaan had. Helemaal vol nieuwe energie. Nu die midlife crisis stilaan zijn intrede doet (merk ik aan nog andere nieuwe ideeën die ineens uit het niets in mijn gedachten komen), past yoga misschien ook wel in dat plaatje? To be seen, mijn interesse is alvast gewekt. Kandidaten regio Diest mogen zich altijd aanmelden 😉

DSC_9707

Even terug naar de orde van de eerste schooldag: wat verdwijnt er wel of niet in die brooddoos? Ik deed recent een kleine rondvraag op social media en deel hier graag met jullie de tips van andere mama’s.

Tussen de bokes/wraps/sandwiches:

 • kippenvleesje/kippenwit/hespeworst/salami
 • smeerpaté
 • kruidenkaas/smeerkaas/jonge kaas
 • choco/hagelslag/speculaaspasta
 • confituur

On the side, als tussendoortje of bij de bokes:

 • Babybel/smeerkaasje/kaasblokjes
 • Mickey worstje/salamiworstjes (oh my, NOSTALGIE!)
 • Dipstokjes met hummus/smeerkaas
 • Blauwe besjes/druifjes
 • Koude pasta met erwtjes/hesp/kaasblokjes
 • Nic nac koekjes of letterkoekjes
 • Mini komkommertjes/kerstomaatjes/worteltjes/broccoli
 • Yoghurttubes/drinkyoghurt/yoghurtje
 • Stukje (zwarte) chocolade
 • Rijstkoek
 • Rozijntjes/nootjes/olijfjes

Wel fijn ook om te lezen dat er zoveel kindjes zijn die op school ’s middags al warm kunnen eten. Dat zou onze avondshift echt zó hard verlichten.. maar hier in het dorpsschooltje is dat nog niet aan de orde (in het middelbaar trouwens ook niet). Laat ons hopen dat dat ooit nog verandert, soep bijvoorbeeld zou al heel leuk zijn!

Los van de verschillende ideetjes hierboven ben ik ook jaloers op die mama’s die er in slagen om van die brooddoosjes echt kunstwerken te maken – zou je dat automatisch meer doen als je kinderen graag en gevarieerd eten vraag ik me dan af..? Maar dat is meteen ook een slap ‘excuus’, al zeg ik het zelf.. want wat is eerst? De kip of het ei…

Veronique Celis is zo een mama. De brooddozen (en ook wel after-school treats) van haar kinderen zijn echt om in te bijten, letterlijk en figuurlijk. Hieronder enkele van haar kunstwerken, ter inspiratie! De brooddozen zijn trouwens bento boxen, makkelijk online te vinden.

Wij wensen jullie allen alvast een fijne heropstart toe!!

DSC_9979

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s