Op mama-dochter weekend naar Amsterdam

Er was eens een kind wat negen werd en momenteel vooral blij wordt van shoppen, lekker eten en het moet gezegd: cultuur en geschiedenis. Dat laatste heeft ze absoluut niet van mij… En als ze ouder worden, richting teenager, wordt het ook steeds moeilijker om dat juiste kado te vinden. Want kleding hebben ze genoeg, speelgoed neemt een kleinere plaats in hun leven in (en al te veel plaats in mijn huis), en een nieuwe fiets die kreeg ze voor haar lentefeest al.. Dus was er het idee van een citytrip.

Toen we Alcatraz bezochten in de zomer werd al snel duidelijk dat Marie-Lou een niet te stillen honger heeft voor geschiedenis en ook bijzondere interesse heeft voor oorlogsverhalen. Films en verhalen met figuren als ‘Mathilda’ en ‘Annie’ trekken ook al van toen ze klein(er) was de aandacht. Netflix documentaires à la Madeleine Mccann verslindt ze in één ruk.

En zo kwam Anne Frank ook ineens onder haar aandacht. Toen ik nadacht over welke bestemming ik zou uitkiezen voor haar verrassingstrapje, kwam dus het achterhuis in mijn voorkamer 😉

Over Amsterdam valt veel te vertellen maar ik denk dat jullie het meest hebben aan een lijstje met leuke lunch/shop/logeeradresjes. Bij deze!

Naar Amsterdam
Wij kozen ervoor om met de auto naar Amsterdam te rijden. De Thalys is een mooi en nog wel betaalbaar initiatief (als je tijdig boekt) maar als je in een uithoek woont als de onze moet je eerst nog meer dan een uur naar BXL of Antwerpen pendelen … en dan ben je eigenlijk al halfweg.

Parkeren
Een parking vinden voor je auto in de stad is niet alleen superduur, eerlijk gezegd word ik ook niet vrolijk van rondrijden in zo’n drukke steden. Ik kreeg van iemand onder de instagram volgers de tip van één van de P+R aan de rand te nemen. Na een korte zoektocht vond ik parking Amsterdam Noord wel ideaal, op slechts 2 metrostops van Amsterdam Centraal. Check hier maar eens. Je koopt in het metrostation (wat dus vlak aan de parking ligt) een OV ticketje voor een uur (kost een paar euro) en je staat letterlijk op 7 minuten in het centrum van Amsterdam. En wat kostte die parking ons voor 36u? Eén symbolische euro – geloof je amper hé!

Logeren
Onderweg naar daar in de metro keek ik even onze boeking na bij hotel Kimpton de Witt. Ik moest even in mijn ogen wrijven want er stond letterlijk “uw aankomst op 14 december”. Ik keek nog eens, en nog eens en nog eens. Maar het klopte – ik was blijkbaar weer te sterk aan het multitasken tijdens de boeking want ik boekte een nachtje van 14 op 15 december. Lou al lichtjes in paniek… ik verzekerde haar dat we dus nóg een keertje zouden terugkomen tegen kerst 😉 We keken snel via de app van booking.com voor een alternatief. Nu, je kan je wel voorstellen dat er 1) niet ongelofelijk veel keuze meer is zo last-second en 2) de prijzen om te huilen zijn. Gelukkig was er nog een leuke, op wandelafstand van het Anne Frank museum (in de Jordaanbuurt) + aan een deftige prijs: Hotel Melrose.

En dat uitje naar de Kimpton de Witt (vlakbij t station trouwens), dat hebben we dus nog tegoed. We hebben ondertussen nog 2 vriendinnetjes en mama-vriendinnen opgetrommeld dus we kunnen alweer aftellen!

Eten
Ons lunchplekje ontdekten we organisch in één van de negen straatjes (Reestraat): ree7. Ik at een heerlijke pokébowl (“sushi in een kom”) en Marie-Lou dook in een bord American Pancakes vol fruit, chocolade en oreo. Je zag mijn puntenbak zo aantikken.

Wat we tussendoor allemaal aten durf ik niet te herhalen maar ga er maar vanuit dat al die (stroop)wafels en andere lekkernijen die je onderweg tegenkomt niet altijd onopgemerkt blijven….

Mijn lief collegaatje heeft een zus in Amsterdam en aangezien wij supergraag Italiaans eten (Lou dan vooral pizza) heb ik even bij haar mijn oor te luister gelegd. Zo kwamen we uit bij La Perla – één van de betere pizzeria’s van Amsterdam hoorde ik ook van anderen daarna. Was echt héél héél lekker, snelle bediening en eerlijke prijzen. Zou wel op voorhand reserveren in het vervolg, wij hadden nog maar net plaats, aan een hoge tafel aan het raam in de pizzabakkerij zelf. Het restaurant(je) zelf ligt aan de overkant van de straat – de bakkers lopen dus letterlijk met hun pizza’s de straat over. Gewoon doen, ook weer in de Jordaanbuurt, vlakbij Anne Frankhuis.

IMG_1467

IMG_1588(1)

Shoppen
Als je gaat voor charmante, kleine winkeltjes en locale specialiteiten kan ik de negen straatjes warm aanbevelen. Je loopt letterlijk tussen de grachten door in de mooiste winkelstraatjes – er heerst een super rustige en leuke vibe.

Wil je de wat grotere ketens (footlocker, monki, bijenkorf,..) dan kan je best regio centraal station/dam wat kuieren. Ook leuk, maar anders, en drukker.. en temidden van coffee shops en “platte” souvenirwinkels (waar we allemaal aan mee doen).

Leuke winkeltjes allemaal op een steenworp van elkaar (vnl 9 straatjes):

 • La savonnerie (zeep, handdoekjes, hebbedingen, maileg knuffeltjes)
 • Juffrouw Splinter (brooddoosjes, speelgoed, decoratie)
 • Chabi’s (kinderschoenen)
 • It’s a present (fopkadootjes, kaartjes, posters)
 • Kleine Eland (eerlijk speelgoed)

En niet te vergeten: Arket (kleding voor dames, heren, maar vooral: kids) – tussen de grachten en Dam.

IMG_1535

Uitstapjes

 • Tony chocolony museum: Leer over de geschiedenis van de chocola en hoe ze hem maken
  • Proef proef proef
  • Maak je eigen chocoladereep + wikkel (let op: wel paar uurtjes wachten, doe dit dus niet als last stop, maar eerder ah begin van je citytrip)
 • Madame Tussauds: Marie-Lou ontmoette al haar supersterren (en ik moest dus regelmatig vragen “euh, wie is dat eigenlijk”.. echt, Ariana Grande en ook de NL vloggers zoals Enzo Knol – ik “ken” die namen maar kan daar gen gezicht bij plakken 😉
  • TIP: Als je je hotel boekt via Booking krijg je een flinke korting, wij betaalden 30eur voor ons 2-tjes (ipv 28eur per persoon)
 • Anne Frank museum: Eén van de redenen van onze trip!
  • Stap het achterhuis binnen en ontdek waar Anne Frank en haar familie tijdens de oorlog onderdoken, en waar ze haar dagboek schreef.
  • Héél belangrijke tip: maanden op voorhand reserveren!!!! Ik reserveerde 2 maanden op voorhand en wij konden enkel nog om 20u ’s avonds het museum bezoeken. Was op zich nog wel leuk, want maakte het voor haar extra spannend..
  • Het is wel heel overweldigend, dus neem er je tijd voor… je loopt letterlijk achter de boekenkast het achterhuis in, door haar slaapkamer, hun keuken…

Het was genieten samen met Marie-Lou! Van de rust (met twee..), van elkaar en van Amsterdam. Een nieuwe traditie is geboren, and I LOVE IT!

En Amsterdam is ook gewoon een SUPER stad, en net als Parijs: leuk in elk seizoen!

Fijn weekend allemaal X

2 gedachtes over “Op mama-dochter weekend naar Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s